100 common words in Albanian with examplesHere are 100 common words in Albanian with example sentences:


1. unë (I): Unë jam tërbuar. (I am angry.)

2. ti (you): Ti je shumë i zgjuar. (You are very smart.)

3. ai (he): Ai është shoku im. (He is my friend.)

4. ajo (she): Ajo është e këndshme. (She is pleasant.)

5. ne (we): Ne po e bëjmë punën. (We are doing the work.)

6. ata (they): Ata janë shumë të fortë. (They are very strong.)

7. unë (me): Më fal për gabimin. (Forgive me for the mistake.)

8. ty (you): Të ndihmoj nëse ke nevojë. (I will help you if you need.)

9. ai (him): E kam takuar atë. (I have met him.)

10. ajo (her): Ajo ka blerë një makinë të re. (She has bought a new car.)

11. ne (us): Ne duam të shkojmë së bashku. (We want to go together.)

12. ata (them): Ne po i ndjekim ata. (We are following them.)

13. jam (am): Unë jam i vjetër. (I am old.)

14. je (are): Ti je i bukur. (You are beautiful.)

15. është (is): Ajo është në shtëpi. (She is at home.)

16. ka (has): Ai ka shumë para. (He has a lot of money.)

17. kam (have): Unë kam dy vëllezër. (I have two brothers.)

18. do (will): Do të vij për vizitë. (I will come for a visit.)

19. mund (can): A mund t'i ndihmoj? (Can I help you?)

20. duhet (must): Ne duhet të shkojmë. (We must go.)

21. mendoj (think): Unë mendoj se ai është i drejtë. (I think he is right.)

22. bëj (do): Çfarë bën ti për punë? (What do you do for work?)

23. shkoj (go): Unë shkoj në kinema. (I go to the cinema.)

24. vij (come): Ai vjen nga Gjermania. (He comes from Germany.)

25. kam (have): Ajo ka një shok. (She has a friend.)

26. jap (give): Ne i jepni dhuratat. (You give gifts.)

27. lexoj (read): Unë lexoj një libër interesant. (I am reading an interesting book.)

28. shkruaj (write): Ai shkruan poezi. (He writes poetry.)

29. flas (speak): A ju flisni anglisht? (Do you speak English?)

30. dëgjoj (listen): Unë dëgjoj muzikë klasike. (I listen to classical music.)

31. shoh (see): Ajo shikon televizorin. (She watches TV.)

32. dal (go out): Ne dilnim për darkë. (We used to go out for dinner.)

33. qesh (laugh): Të gjithë qeshin në festën e ditëlindjes. (Everyone laughs at the birthday party.)

34. ndjej (feel): Unë ndjeva trishtim. (I felt sad.)

35. ndjek (follow): Ju nuk mund të më ndiqni kudo. (You can't follow me everywhere.)

36. bëj (make): Bëj gjithçka që të duhet. (Do everything you need to do.)

37. shoh (watch): A më shihni televizorin? (Do you watch TV?)

38. kuptoj (understand): Mua më kuptojnë pak gjuhë të huaja. (I understand a few foreign languages.)

39. shtyj (push): Ai shtyn dyert të hapura. (He pushes open the doors.)

40. vendos (place): Vendose librat në raft. (Place the books on the shelf.)

41. jetë (life): Jetë e re dhe e lumtur. (Young and happy life.)

42. botë (world): Bota është e madhe. (The world is big.)

43. kohë (time): Koha fluturon shumë shpejt. (Time flies by very quickly.)

44. punë (work): E kam shumë punë sot. (I have a lot of work today.)

45. vend (place): Kemi gjetur një vend të mirë për pushim. (We found a good place for vacation.)

46. fjalë (word): Kush është fjala e parë që të vjen në mend? (What is the first word that comes to your mind?)

47. ëndërr (dream): Unë kam një ëndërr të madhe. (I have a big dream.)

48. shpresë (hope): Në kohë të vështirë, duhet të mbajmë shpresë. (In difficult times, we must keep hope.)

49. kjo (this): Kjo është farmacia. (This is the pharmacy.)

50. ajo (that): Ajo është makinë e sapo blerë. (That is the newly bought car.)

51. ky (this): Ky është shtëpia ime. (This is my house.)

52. ai (that): Ai është restoranti më i mirë në qytet. (That is the best restaurant in town.)

53. ndihem (feel): Unë ndihem mirë. (I feel good.)

54. shpresoj (hope): Shpresoj që gjithçka të shkojë mirë. (I hope everything goes well.)

55. kërkoj (search): Po kërkoj kafenë më të mirë në qytet. (I am searching for the best coffee in town.)

56. do (want): Do të shkoj në plazh. (I want to go to the beach.)

57. kam (have): Kam shumë pune për të bërë. (I have a lot of work to do.)

58. bëj (make): Kam të bëj shumë gjëra sot. (I have a lot of things to do today.)

59. flas (talk): Besoni më, ju do të dëshironi të flisni me të. (Believe me, you will want to talk to her.)

60. dëgjoj (hear): Nuk mund të të dëgjoj. (I can't hear you.)

61. ndihem (feel): Unë ndihem i qetë tani. (I feel calm now.)

62. dua (love): Unë dua shumë kafetë. (I love coffee very much.)

63. them (say): Çfarë thua ti për këtë? (What do you say about this?)

64. shoh (look): Shikoni sa e bukur është kjo natyrë. (Look how beautiful this nature is.)

65. jetoj (live): Ai jeton në qytet të madh. (He lives in a big city.)

66. kthehem (return): Do të kthehem shpejt. (I will return soon.)

67. ndërtoj (build): Do të ndërtojmë shtëpi të re. (We will build a new house.)

68. gjej (find): Mund të gjejmë një zgjidhje për këtë problem. (We can find a solution to this problem.)

69. shkruaj (write): Nëse do të shkruani diçka, më jepni një penë. (If you want to write something, give me a pen.)

70. ndihmoj (help): Më jep dorë, të lutem. (Give me a hand, please.)

71. mendoj (think): Unë mendoj se ai është i zgjuar. (I think he is smart.)

72. bëhem (become): Do të bëhem piktor në të ardhmen. (I will become a painter in the future.)

73. mbahem (hold): Më mbaj fort, nuk mund të bëj asgjë pa ty. (Hold me tight, I can't do anything without you.)

74. dëshiroj (wish): Dëshiroj të zgjedh një karrierë që më pëlqen. (I wish to choose a career that I like.)

75. bëj (perform): Të lutem, bëj një solo tani. (Please, perform a solo now.)

76. pëlqej (like): Më pëlqen skulptura e re e artistit. (I like the new sculpture by the artist.)

77. lexoj (read): Unë lexoj disa librave për ditëlindje. (I am reading some books for the birthday.)

78. shkruaj (write): Do të shkruajë një letër për të dashurën. (He will write a letter to his girlfriend.)

79. shërbej (serve): Të lutem, shërbeji birrin, të lutem. (Please, serve the beer, please.)

80. këndoj (sing): A është e vërtetë se do të këndosh në skenën e madhe? (Is it true that you will sing on the big stage?)

81. kërkoj (ask for): Kërkoj një ndihmë të madhe për projektin tim. (I am asking for a big help for my project.)

82. flas (speak): Më qëndro sipër dhe flas në zë të lartë. (Stay up and speak loudly.)

83. shih (watch): A do të shikoni ndonjë show të shkëlqyer? (Will you watch any great show?)

84. kuptohem (understand): Ti dhe unë kuptohemi shkëlqyeshëm. (You and I understand each other very well.)

85. dal (go out): A do të dilni për të festuar? (Will you go out to celebrate?)

86. vij (come): Mund të vij dhe unë bashkë me ty? (Can I come with you?)

87. mund (can): Ne mund të bëjmë këtej. (We can do this.)

88. kthehem (return): Kthehu brënda, është i ftohtë jashtë. (Come back inside, it is cold outside.)

89. ndërtoj (build): Bëmë ndërtime të mëdha këtu. (We made big constructions here.)

90. gjej (find): Nuk e gjej makinën time të parkuar. (I can't find my parked car.)

91. shkruaj (write): Shkruani këtë lloj fjalësh me të zeza. (Write these words in black ink.)

92. ndihmoj (help): Të lutem, ndihmoje më të përgatitem për prove. (Please, help me prepare for the exam.)

93. marr (take): Do të marr telefonin tim tani. (I will take my phone now.)

94. mendoj (think): Mendoj se është më mirë të shkojnë në shtëpi. (I think it's better for them to go home.)

95. dua (want): Dua një shishe ujë të ftohtë, të lutem. (I want a bottle of cold water, please.)

96. them (say): A mund ta them një sekret të madh? (Can I tell you a big secret?)

97. shoh (see): Të shohëm në mëngjes. (See you in the morning.)

98. jetoj (live): Të uroj një jetë të gjatë dhe të lumtur. (I wish you a long and happy life.)

99. kthehem (return): Të lutem, kthehem pas një ore. (Please, return in an hour.)

100. gjej (find): Do të gjej një rrugë tjetër për të arritur atje. (I will find another way to get there.)

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post