Showing posts from May, 2023

Buying stuff in Kazakh

Here are some common phrases for buying stuff in Kazakh with transliteration and translation: 1. Сәлеметсіз бе? (Sälemetsiz be?) - Hello?  2. Жақсы, рахмет. (Jaqsı, rahmet.) - Good, thank you.  3. Маған көмек көресіз бе? (Mağan…

Kazakh personal pronouns

Kazakh personal pronouns can be divided into several categories based on their grammatical function. Here are the main categories of Kazakh personal pronouns with examples: 1. Subject pronouns: - Мен (Men, I): Мен жұмысқа барды…

Ancient Egyptian phrases about war.

Ancient Egyptians fighting the Yksos Here are some phrases using the words related to war in Ancient Egyptian: 1. "ḫꜥj-ḫꜥt" (khaj-khat) - "warfare" - "ḫꜥj-ḫꜥt ḫrj rwty" (khaj-khat kherj rowety) - &…

Greetings in Luwian.

The Luwian language is an extinct language that was spoken in ancient Anatolia, now modern-day Turkey. Here are two ways to say "Greetings" in Luwian: 1. "Tarhunawalliya!" - This is a greeting that invokes th…

Phrases about agriculture in Ancient Egyptian

Here are some ancient Egyptian phrases related to agriculture: 1. "Htp-di-nsw n Wsjr nb AbDw anx wDbw m Hbw nb pA wt nTr." (Translation: "An offering which the king gives to Osiris, lord of Abydos, that he may giv…

Sample texts in Standard Albanian and Gheg Albanian

Standard Albanian (SA) and Gheg Albanian (GA) are two dialects of Albanian language spoken in Albania and Kosovo. There are some differences in vocabulary, grammar, and pronunciation between these two dialects. Here are two sampl…

Buying a bus ticket in Turkish.

Here are some phrases about buying a bus ticket in Turkish with their vocabulary and English translations: 1. Merhaba, otobüs bileti almak istiyorum. (Hello, I would like to buy a bus ticket.) - Merhaba: Hello - Otobüs bileti: …

Meeting people in Navajo.

Here are some common Navajo phrases for greetings and meeting people: 1. Yá'át'ééh (Hello) 2. Yá'át'ééh abíní (Hello my friend) 3. Yá'át'ééh nídolyéí (Hello my relatives) 4. Shik'éí dóó shidine'é…

Buying stuff in Turkish.

Here are some Turkish phrases about buying stuff: 1. "Ne kadar?" - "How much?" 2. "Fiyatı pazarlık yapabilir miyiz?" - "Can we negotiate the price?" 3. "Bu ne kadar sürer?" - &quo…

Daily activities (Russian podcast)

Here's a text with daily activities in Russian with translations: Каждый день я просыпаюсь в 7 утра. Сначала я умываюсь, чищу зубы и одеваюсь. Затем я завтракаю - обычно это овсянка с фруктами и чашка кофе.  Every day I wake …

At the Russian hotel.

Here are some common Russian phrases that you may find useful when staying at a hotel, along with their English translations: 1. Здравствуйте, я зарезервировал номер на свое имя. (Zdravstvuyte, ya zarezerviroval nomer na svoe imy…

Daily activities (Albanian podcast)

Dita ime fillon herët në mëngjes. Mërzitem dhe ngrihem nga krevati. Pastaj, unë pastroj dhomën dhe marr një dush. Mbetem në banjë për rreth një orë për të bërë higjienën e mëngjesit.  My day starts early in the morning. I get bor…

Greetings in Pawnee.

Here are some common greetings and phrases in Pawnee language: - Kíno'owúu? - How are you? - Ráno óhpi? - How is it going? - Kíno'owúu núhkta? - How are you today? - Ráno óhpi núhkta? - How are things today? - Tsa'á…

Albanian personal pronouns

In Albanian, there are five personal pronouns, which are used to refer to people or things. Here are the personal pronouns in Albanian, along with their English equivalents: 1. Unë (I) 2. Ti (You, singular) 3. Ai (He) 4. Ajo (S…

Asking for directions in Turkish.

Nerede?   Where? Orada there is... Biz Efes’e gitmek istiyoruz.  we want to go to Ephesus. Son durakta inin. Orada bir park olacak, onun arkasında hemen.  “Get off at the last stop. There is a park there, it is right behind that.…

Eating and drinking in Turkish.

Here are some common Turkish phrases you might use when eating and drinking: 1. Afiyet olsun! - Enjoy your meal! 2. Ne önerirsiniz? - What do you recommend? 3. İçeceklerde ne var? - What do you have to drink? 4. Bana bir şişe s…

At the hotel in Turkish

Here are some common Turkish phrases you might use at a hotel: 1. Merhaba, benim adım [your name]. - Hello, my name is [your name]. 2. Odalarınız müsait mi? - Are your rooms available? 3. Ne kadar kalacağım? - How long will I be …

Cuman phrases

Cuman is an extinct Turkic language that was spoken by the Cumans, a nomadic people who roamed the Eurasian steppe during the Middle Ages. Unfortunately, very few written records of the Cuman language have survived, and as a resu…

Various Ancient Egyptian phrases

Greetings 1. "Ma'at ka ra" (muh-aht kuh rah) - "Truth, Life, and Prosperity" 2. "Ankh, Udja, Seneb" (ahnk, oo-jah, sen-eb) - "Life, Vitality, and Health" 3. "Nekhtet" (nek-t…

Akkadian phrases

1. šumma izbu - "if it pleases you" 2. ina ša našû - "on our behalf" 3. mār-šipri - "son of a noble" 4. ina māti - "in the land" 5. bēlum - "lord" 6. ša-ri-ka-ti - "your hi…

Eating out (Albanian podcast)

Albanian Të ngrënit jashtë është një traditë e rëndësishme në kulturën shqiptare. Restorantet dhe lokalitetet e tjera të ushqimit janë të shumtë dhe ofrojnë një gamë të gjerë ushqimesh, duke përfshirë pjata tradicionale shqipta…

I lost my wallet! (Albanian).

Person 1: Shkëlqim, ke ndonjëherë humbur qesën tënde? (Shkelqim, have you ever lost your wallet?) Person 2: Po, më ndodhi njëherë në qytet. U bëra në gjendje të tmerrshme! (Yes, it happened to me once in the city. I was in a te…

A new day starts! Albanian podcast

Në mëngjes, zëri i alarmit më ndërpre gjumin dhe më bën të hap sytë. E ndjej trupin tim të lodhur, por e di që duhet të ngritem. Gradualisht, ngadalë ngadalë, ngritem nga shtrati dhe ndjej sikur koha po i bie në vesh.  In the m…

Daily routine in Albanian.

Here are some Albanian phrases for the activities you mentioned: Waking up: - Mirëmëngjes! (Good morning!) - Kthehu te realiteti! (Return to reality!) - Ç'mirë që u zgjove! (How nice that you woke up!) - Në fund u ngrite! (…

Looking for something in Albanian

1. "Ku mund të gjej një market afër këtu?" - "Where can I find a market nearby?" 2. "A mund t'më tregoni si të arrihet te parku?" - "Can you show me how to get to the park?" 3. "…

At the Albanian hotel.

1. "Ku është dhoma ime?" - "Where is my room?" 2. "Mund të më sjellni një jastëk tjetër, ju lutem?" - "Could you bring me another pillow, please?" 3. "Cili është fatura ime?" - …

Ukrainian idioms about sleep

1. "Спати як закопаний" - to sleep like a buried one (to sleep soundly) 2. "Сонячний зайчик проспав" - the sunny bunny overslept (to oversleep) 3. "Почивати на лаврах" - to rest on laurels (to slee…

Buying tickets in Ukrainian

Here are some Ukrainian phrases related to buying tickets: 1. Я хотів би купити квиток на (назва рейсу) - I would like to buy a ticket for (name of the flight). 2. Скільки коштує квиток в одну сторону / в обидві сторони? - How …

Ukranian phrases at the hotel.

1. Я бронював номер в вашому готелі. - I booked a room in your hotel. 2. Я хотів би звернутися до адміністратора готелю. - I would like to speak to the hotel manager. 3. Дякую за прекрасне обслуговування. - Thank you for the exce…

Useful Ukranian phrases when going around

Here are some additional Ukrainian phrases that might be useful when going around: 1. How much does it cost? - Скільки це коштує? (skil'ky tse kostuyе?) 2. Where is the nearest bus/train station? - Де найближчий автобус/заліз…

Useful Ukrainian phrases when traveling

Sure, here are some basic Ukrainian phrases that might come in handy while traveling: 1. Hello - Вітаю (vitayu) 2. Goodbye - До побачення (do pobachennya) 3. Please - Будь ласка (bud' laska) 4. Thank you - Дякую (dyakuyu) 5. …

Meeting people in Ukrainian

Як вас звати? Yak vas zvàty? What's your name?  Formal Як тебе звати? Yak tébe zvàty? What's your name? Inf. Мене звати Olena. Méne zvàty Olena. My name is Olena. Звідки ти?  Zvídki ty? Where are you from? F. Звідки ви? Z…

Load More
That is All